Så tar du snygga matbilder

Matfotografi är en form av stillbildsfotografi som fokuserar på att ta bilder av mat och dryck. Målet är att visa maten och drycken på ett attraktivt och tilltalande sätt, ibland med syftet att marknadsföra eller dokumentera recept. Matfotografen använder tekniker som belysning, perspektiv, färg, komposition och redigering för att skapa en bild som fångar åskådarens uppmärksamhet och uppmuntrar till smak.

Snygga matbilder är trendigt på grund av följande orsaker:

 1. Sociala medier: Plattformar som Instagram har ökat populariteten för matfotografering, eftersom människor vill dela sina matupplevelser med sina följare.
 2. Intresse för mat: Med en ökad medvetenhet om hälsa och matvanor har intresset för mat ökat, inklusive intresset för att ta och se bilder av mat.
 3. Marknadsföring: Företag använder snygga matbilder för att marknadsföra sina produkter och tjänster, och för att fånga konsumenternas uppmärksamhet, mind your own business.
 4. Kreativ uttrycksform: Matfotografering är en form av kreativ uttrycksform som tillåter fotografen att visa sin känsla för komposition, färg och ljus.
 5. Food Blogging: Människor älskar att läsa om mat och se bilder på mat, och food blogging har blivit en populär trend som ökar efterfrågan på snygga matbilder. Matbilder är också populärt att ha som element i webbdesign & grafisk design.

För att ta snygga matbilder, följ dessa tips:

 1. Ljus: Använd dig av naturligt dagsljus eller en diffuserad källa för bättre belysning.
 2. Perspektiv: Experimentera med olika vinklar, till exempel ovanifrån eller i höjd med maten.
 3. Färg: Fokusera på matens färger och presentera dem på ett attraktivt sätt.
 4. Komposition: Tänk på bakgrund, placering av olika element och balansen mellan tomrum och föremål.
 5. Redigera: Redigera bilden för att förbättra den.
 6. Tillbehör: Använd dekorationer eller andra trendiga prylar som gör bilden mer intressant.

Man behöver inte ha någon dyr kamera för att ta snygga matbilder. Här är några populära fotoappar du kan använda till mobilen:

 1. Lightroom: En app från Adobe som erbjuder en mängd verktyg för ljusstyrning, färgtillämpning och redigering.
 2. VSCO: En app med ett stort utbud av filter och justeringsalternativ som gör det enkelt att förbättra bilder.
 3. Snapseed: En app med många avancerade redigeringsverktyg som RAW-stöd, justerbar styrka för varje verktyg och selective adjust.
 4. Canva: En app som låter användare skapa och redigera grafik och bilder, inklusive matbilder, med en mängd verktyg och mallar.
 5. Foodie: En app som specifikt är utvecklad för matfotografering med många redigeringsverktyg som anpassade filter, inställningar för ljusstyrning och mer.

Dessa är exempel på fotoappar och det finns många andra alternativ som också är värda att undersöka beroende på dina specifika behov.