Dalakultur och mat på julbordet!

Låt dalarna ha sin rättmätiga plats på julbordet i år! Med delikatesser som dalaost till renskav kommer det bli, för dina smaklökar, ett julbord bli att minnas! 

Och man behöver aldrig tänka på att det kan bli för mycket av det goda så länge man håller sig aktiv! Mer information på https://dalafriidrott.org/ en blogg om sportkulturen i Dalarna.

Dalaost

Dalaosten är en delikatess för alla dalajulbord och ett måste för alla julbordsentusiaster. Dalaost är en traditionell ost som lagras i minst två år. Under tiden blir osten mycket krämig och får en unik smak. Dalaosten kan vara svår att hitta i vanliga livsmedelsbutiker, men den går oftast att beställa på nätet.

Leksandsknäckebröd

En annan svensk klassiker är leksandsknäckebröd. Bre på ett brett lager med smör och gravad lax på ett gott och anrikt knäckebröd från Leksand och julmyset kan börja. Sedan 1817 har Leksands knäckebröd bakats i Häradsbygden och de bakar fortfarande efter samma hemliga familjerecept som Olof och Anna använde när de startade bageriet på 1920-talet. Med en dalmas envishet och traditionskänsla har de hållit fast vid det enkla och ursprungliga receptet och bakar det med kärlek!

Prova kött av ren och struts

Många köttälskare håller sig till de klassiska köttbitarna när det ska vankas middag. Det är inte alla som har smakat renkött förut, ännu färre har testat på att äta stuts! Medans renköttet är en gammal tradition i Dalarna är stutsäggkakan en modernare tradition som dukas fram på jultider! Som började med att Familjen Sahlin startade strutsuppfödning i Borlänge, 1994.

Vad är struts för något djur? Strutsen är en Afrikanskt fågelartad pälsdjur och en art i familjen kalkonger. Strutsar har stora magar med långsamma tarmar som gör att de kan ta upp mycket vatten och näring från det de äter. De kan dricka upp till 15 liter vatten på en dag! Strutsen brukar även kallas för nutidens dinosaurier då dess DNA visar att den är ett av nutidens djur som står närmast dinosaurierna. 
 

Dalarnas egna julsenap

Vad sägs som världsmästarsenap på julskinkan? Mathantverket med ekologiskt odlade senapsfrön från Hedemora har nämligen vunnit senaps-världsmästerskapet hela 12 gånger! Vilket gör LissEllas senap till en av världens mest prisbelönta senapsproducenterna i världen. Med kreativitet och kompetens förvandlas senap till smak-kost i den högre skolan. Vid senapsprovningar bjuds du in till ett personligt möte med senapsmakaren, sinnena vidgas, näsan kittlas och munnen roas. Senapskunskap, kulturhistoria, smakupplevelser och mycket om senapens fantastiska möjligheter erbjuds. Du blir garanterat berörd och kommer att ha minnen att prata om för lång tid framåt. Det här är en upplevelse du inte vill vara utan. Denna senap kan du hitta i de flesta lanthandels butiker i Dalarna eller beställa hem online!