Catering av tropisk mat

Mat från världens alla hörn är ett allt vanligare inslag på fester och tillställningar. Vissa länders kök har mer än andra letat sig in på våra festers buffébord och idag är det inga svårigheter att hitta någon som kan ordna catering med till exempel libanesisk mat till din fest. Samma sak gäller både det thailändska köket och i allt större utsträckning det mexikanska.

Här ska vi istället ge tips om två kök som kan få dig att sticka ut ordentligt om du vill ha något annorlunda på din bjudning. Både maten från Haiti och mat från Fiji har mycket tropiska inslag med både mycket frukt och en hel del grönt. Därför passar maten mycket bra på fest där det finns gäster i olika åldrar och många preferenser.

Kryddig pikliz

Pikliz är ett tillbehör som består av kål, morötter, chili och paprika. Grönsakerna delas fint i strimlor innan de läggs in i en lag som består av vit vinäger. Grönsakerna syras där naturligt i en process som faktiskt får näringsvärdet att öka på ingredienserna.

De syrade, eller picklade, grönsakerna serveras till mycket av maten på Haiti eftersom syran och hettan gör att de passar perfekt till både kött och en del fett.

Stekt matbanan

Matbanen, eller kokbanan eller pisang som den ibland kallas i Sverige, är mycket vanlig på Haiti. Man brukar steka eller fritera den och den blir därmed ett smaskigt tillbehör till det mesta. Ett festligare alternativ till både färskpotatis och pommes frites när du överväger cateringen till festen.

Kokoda – kall fisksoppa från Fiji

Den kalla fisksoppan kokoda fungerar perfekt att servera på festen eftersom den är så mångsidig. Du kan låta dina gäster få den i en liten kopp som ett festligt tillbehör till något eller servera den som man brukar göra på Fiji: i djupa skålar med en bit grillad vattenmelon på kanten.

Tropisk fruktsallad

Fiji växer ett stort antal exotiska och tropiska frukter som till exempel ananas, guava och mango. Varför inte passa på att servera en läcker fruktsallad på de här frukterna när det är dags för efterrätten på din fest. På Fiji har man gärna lite chili i salladen, men på ditt cateringföretag rekommenderas att hålla igen på hettan om du vill att alla gäster ska kunna njuta av den.